Vem är Jesus och vad gjorde han på korset?

Min vän Rau ifrån Indien hade en upplevelse där Jesus uppenbarade sig för honom. I mötet med Jesus förstod att han skulle behöva lämna alla de andra miljoner gudarna som tillbes i Indien. När han kom hem till sin familj berättade han för sin mamma.

-Nu har jag funnit Jesus!

-Vad bra, sa mamman!

-Ja så därför har jag lämnat alla de andra gudarna för att bara följa Jesus.

Då hände något. Hans mor blev rasande när hon förstod att han inte ville att Jesus bara skulle vara en bland alla gudar han tillbad. Hon kastade ut honom ur hemmet med orden:

-Du tillhör inte längre vår släkt och du är inte längre min son!

Tror vi också att Jesus är en bland alla gudar?  Eller tror vi att han är Gud med stort "G"?

Eller är han en liten gullig mysig Jesus som vi plockar fram när höstmörkret kryper på? En historisk vis person, utan sina mirakel och gudomliga anspråk som visserligen levt men som har liten eller ens någon betydelse idag? Vem är han?

Hur lyder trosbekännelsen? 

Vi tror på den Jesus som har blivit
”korsfäst, död och begraven, nederstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda”.

När Jesus blev korsfäst, dog och uppstod, försonades vi med Gud. Om vi säger ja till denna försoning sker det en förvandling inom oss. Då får vi del av Guds kraft och börjar tänka utifrån Guds perspektiv istället för utifrån vårt eget.

Då blir vi mer kärleksfulla och räcker våra händer till varandra och gemenskapen blir genomsyrad av en smittande Kristusdoft. Då får vi del i det flöde som flyter från Guds tron, som räcker och blir över till andra människor i vår omgivning. 

Detta är så enkelt men ändå så svårt. Att leva så att vi överlåter våra liv i vår skapares händer. Att låta Guds rike bit för bit ta över våra liv, och ändå finns det ingen annan väg.

Denna världen har drabbats av ett gift som heter synden och det finns bara ett serum som kan rädda oss. Hans namn är Jesus. Han är vårt enda hopp. Utan honom vore det ute med oss.  Därför behöver alla människor säga ja till Jesus. Det är där förvandlingen börjar.

”Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn” (Joh 1:12).

Jesus är alltså vårt enda hopp och han har försonat oss med Gud. Detta är det enda som bär!

Henrik Polback, Präst

 

 

937-817-4265